Skärmbild av BankID appen

Mobilt BankID fungerar utan Google Play Services

Enda anledningen till att jag antingen har kört stock OS eller LineageOS med microG på min mobil är för att kunna använda Mobilt BankID, men till min förvåning så funkar appen faktiskt utan Google Play Services.

Jag har kört ”microG for LineageOS” i nästan ett år nu, men för några veckor uppdaterade jag till officiella LineageOS 17.1 (Android 10/Q), och struntade i att installera microG då det innebär fler säkerhetsbrister. Nu är jag (nästan) helt Google-fri.

Varje gång jag startar BankID-appen säger den ”BankID fungerar inte utan Google Play-tjänsterna, som inte stöds på enheten”, men trycker jag på ”OK” så kommer jag till den vanliga startskärmen där allt funkar som vanligt; logga in i mobilbanker, betala fakturor, swisha m.m.

Skärmbild av min mobil
Skärmbild av min mobil med BankID appen installerad.

5 reaktioner på ”Mobilt BankID fungerar utan Google Play Services”

 1. Hej! Tack för intressant inlägg.
  Fungerar det fortfarande? Ser att du har Nordea som bank. Testat någon annan? Själv kör jag Länsförsäkringar och är orolig att den inte ska fungera utan Gapps eller MicroG.

  1. Hej, tack själv!
   Jag använder inte längre LineageOS utan kör stock OS då den helt slutade funkade med min mobil. Har därför inte testat att köra utan Gapps på ett tag nu.
   När jag körde med MicroG/LineageOS så verkade alla appar som krävde Mobilt BankID fungera. Testade dock inte Länsförsäkringar, men jag ser ingen anledning till att den inte skulle fungera. Om appen av någon anledning inte skulle funka så borde det gå att logga in via webbläsaren istället.

  1. Då det var ett halvår sedan inlägget publicerades så har jag faktiskt ingen aning. Men för mig funkar det fortfarande med senaste versionen (7.22.1.89).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *