Min konst med Creative Commons text över den

Konst, foton och Creative Commons

Uppdatering: Licensen är bytt till CC BY-NC-SA 4.0 för att hindra andra från att sälja mina verk.

 

Från och med idag, den andra april 2020 är all min konst, samt alla mina foton licenserade under Creative Commons, närmare bestämt Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0).

Detta betyder att det är tillåtet att använda, kopiera, modifiera, dela samt sälja mina teckningar och foton (förutom fanart m.fl.) för privat och offentligt bruk, om ett antal krav uppfylls.

Jag har funderat på att göra det här i några veckor nu, och bestämde mig tillslut att överge den trasiga upphovsrättslagen och istället erbjuda min konst under en mer användarvänlig licens.

Enligt den nuvarande upphovsrättslagen har ägaren till materialet ensamrätt på t.ex. sin konst. Detta betyder att det är förbjudet att dela, kopiera, rita av eller på något sätt använda materialet om inte tillåtelse har fåtts av ägaren. Bryter man mot dessa regler så kan man få böter eller fängelse i upp till två år[1].

Dessa regler är väldigt suddiga i praktiken. Hittar jag t.ex. ett snyggt foto som jag vill rita av så har jag ingen aning om hur likt jag får teckna av objektet innan mitt verk klassas som stulet eller kopierat. Får jag använda mig av det allmänna utseendet på fotot? Får jag rita samma huvudobjekt i samma ställning eller position? Får jag rita samma objekt fast spegelvänt? Det är ingen som vet, förutom kanske domaren som beslutar om det är ett brott mot upphovsrätten eller inte.

Gränsen mellan ett original och ett ”stulet verk” är så luddig att man det inte ens är värt att använda sig av upphovsrättsskyddat material som referenser när man ritar för att inte riskera att få ens verk klassat som plagiat. Lagen i sig har en bra tanke bakom sig, men i praktiken är den helt värdelös.

Resultatet efter några veckors tänkande och påläsning blev att jag skickade upphovsrättslagen till nionde cirkeln i helvetet och bytte till Creative Commons licens för att underlätta för både mig själv och andra som vill kopiera, sprida eller använda min konst på något sätt. Deras licens(er) är mycket friare, och tillåter andra att använda ens material för eget eller offentligt bruk, så länge några krav är uppfyllda.

Jag har all förståelse för de som vill skydda sin konst från användning, men det begränsar möjligheterna för så många andra som oftast vill väl. Offentlig och ”öppen” konst bidrar till ett enklare och mer kreativt samhälle genom att erbjuda förståeliga användningsregler och färre begränsningar. För att underlätta andras lärande och kreativitet öppnar jag därför upp (nästan) all min konst till allmännheten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *